Grodno – Báthory István városa

Minden lengyel uralkodó közül Báthory István (1533–1586) tette a legtöbbet Grodnóért. Az oroszok ellen Livónia birtoklásáért folytatott háború során már 1579-ben e várost tette meg táborának. Báthory számára innentől fogva egészen haláláig az általa építtetett grodnói vár jelentette a rezidenciát, így a település de facto Lengyelország fővárosává vált. A király nem csupán a várban lakott, de ott fogadta a követeket, hívta össze a szejmet és a szenátust, illetve hozott jogi érvényű rendelkezéseket, kikapcsolódásként pedig a környező vidéken vadászott. Így vált Grodno Báthory szeretett városává, ahol 1586. december 12-én, éppen vadászatról visszatérve, váratlanul elhunyt.

Nemzedékek óta keringenek pletykák az uralkodó haláláról: vajon szívroham, urémia vagy mérgezés okozta? Ha utóbbi, akkor az oroszok és a német protestánsok is gyanúsítottak. Jan Matejko Batory pod Pskowem (Báthory Pszkov alatt) című festményén feltűnik egy sötét alak, megtörve a kompozíciót. Antonio Possevino pápai legátus az, a király élete ellen szőtt összeesküvés egyik potenciális résztvevője: Rettegett Iván cár ugyanis egyháza Vatikán alá rendelését ígérte XIII. Gergely pápának abban az esetben, ha utóbbi megálljt tud parancsolni a lengyel támadásnak. Évekkel később Possevino volt az, aki utoljára beszélt Báthoryval, majd még a király temetésén sem vett részt, hanem azonmód Rómába távozott, méghozzá a cár bojárjainak társaságában. III. (Vasa) Zsigmond uralkodása alatt a legátus visszatért Lengyelországba, ahol újrakezdte intrikáit.

Báthory koporsóját először a grodnói plébániatemplomban helyezték el, és csupán másfél év után vitték át a Wawelbe.

Jan Matejko említett festménye a művész számára nemcsak ismertséget és népszerűséget, de pénzt is hozott: Benedykt Tyszkiewicz, egy gyűjtői vénájú földesúr vásárolta meg nem kevesebb mint 100 ezer guldenért. A kép így az ő párizsi villájába került, jelenleg pedig a varsói király várban található.

Izabela Gass

Forrás: Stanisław Nicieja, Kresowa Atlantyda, XIII. kötet. Opole 2019