Rólunk

A Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára az országban működő nemzetiségi intézmények közé tartozik. Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat hozta létre 1998-ban Budapesten, a magyarországi lengyelek első intézményeként. Magyar és lengyel állami támogatással 2005/2006-ban az épület egy emeletráépítéssel bővült, a gyűjtemény is jelentősen gyarapodott. A közelmúltban, 2011-ben az állandó kiállítás ismét gazdagodott és modern vizuális eszközökkel egészült ki.

muzuem_budynek

Katalógusunk első részében utaltunk rá, de itt is meg kell említenünk, hogy a múzeum – a levéltári és a most kialakuló könyvtári résszel együtt – az egyetlen olyan intézmény a világon, melynek fő – és nem esetleges – kutatási területe a lengyel és a magyar nemzet több évszázados kapcsolata, a „magyar–lengyel két jó barát …” ismert mondás szellemében.

Két fíliát hozott létre eddig a múzeum: az egyik Andrástanya (Dolna Drenka) lengyel faluban működik 2003 óta, a másik Derenk lengyel romfaluban. (Mindkét fília Borsod-Abaúj- Zemplén megyében található). Érdemes emellett megemlíteni, hogy a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára 2003-ban tagja lett a legnevesebb hasonló lengyel intézményeket tömörítő „Külhoni Lengyel Múzeumok, Levéltárak és Könyvtárak Állandó Konferenciája” nevű nemzetközi szervezetnek. A budapesti intézményben a múzeumi alapfeladatok keretében – a lehetőségek keretében – tudományos kutató tevékenység is folyik.