“SZEMÉLYISÉGEK” Ismert magyar származású lengyelek életrajz-részletei.

“SZEMÉLYISÉGEK” Ismert magyar származású lengyelek életrajz-részletei.

Robert Makłowicz (1963 – ): magyar származású lengyel újságíró, publicista, gasztronómiai szakíró.

Krakkóban született, a Jagelló Egyetemen hallgatott jogot és történelmet. Számtalan lengyel lapnál dolgozott, valamint kulináris műsorokat készített a világ különböző konyháiról a Lengyel Televíziónak. Több könyv szerzője, illetve társszerzője, de A punk rocktól Bartókig címmel zenés rádióműsort is vezetett.

2006-ban jelent meg Magyarország íze című kötete. 2021-ben Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.
foto. Wikipedia

mmm

Zalaszentgróti

 

Szeptember 17-én Zalaszentgrótnak ajándékoztuk a kiállítást, amelyet a városhoz tartozó Csáfordon idén tavasszal előkerült II. világháborús lengyel katonai dokumentumok alapján készítettünk. A tárlat megtekinthető a Városi Művelődési Központban.
Fotó: Vikár Tibor; LKM

 

q11 q6 q5 q4 q3 q2 q1

Derenk

Július 24-én került sor az éves búcsúra Derenken, melynek keretében megnyitottuk az egykori iskolaépületben elhelyezett új kiállításunkat. A tárlat egymással párhuzamosan mutatja be Derenk történelmét és jelenét. Szeretettel invitálunk minden érdeklődőt a kiállítás megtekintésére, akár az Országos Kéktúra 24. szakaszának egyik állomásaként!
w4 w3 w2 w1

Lengyel Rádió

A Lengyel Rádió is beszámolt egy nemrégiben birtokunkba került, rendkívül gazdag iratanyagról! Az egykor iskolaként működő csáfordi templom padlásán talált dokumentumok Vikár Tibor helytörténész és a zalaszentgróti önkormányzat jóvoltából jutottak el hozzánk. A levelezések, naplók és újságtöredékek négy, a II. világháború kitörését követően Magyarországra menekült lengyel katona itteni életét mutatják be a legapróbb részletekig, miközben betekintést engednek a Magyarországon működő internálótáborok kommunikációs csatornáiba is. Kutatói szempontból különösen érdekesek azok a változások, melyek Magyarország német megszállásával következtek be e téren: az iratanyag legizgalmasabb dokumentumai éppen ebből az időszakból származnak.
A jelenleg Lengyelországban zajló állagmegóvási munkálatokkal párhuzamosan megkezdődött a dokumentumok feldolgozása és részleges digitalizációja is. Terveink szerint a közeljövőben kiállítás és forráskiadvány képében is a nagyközönség elé tárjuk e kivételes leletet.