Küldetésnyilatkozat

Küldetés
Küldetésünk

A Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára missziója, hogy a magyarországi lengyel nemzetiség meghatározó kulturális intézményévé váljon.

Összekapcsolja a múltat és jelent, élő múzeumként a hagyományos gyűjteményi szerepen túlmutatva a tudásnak ne csupán őrzője, de eleven átadója, közösségformáló színtere legyen.
A Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára állandó kiállításán a több mint ezeréves lengyell ­ magyar kapcsolatok történetét mutatja be.

Gyűjti, megőrzi, rendszerezi és kutathatóvá teszi a magyarországi lengyelség múltjára és jelenére vonatkozó dokumentumokat, ismereteket. Egy olyan számítógépes adatbázis építése, folyamatos fejlesztése és gondozása a célja, amely a magyar ­ lengyel kapcsolatokra vonatkozó, a történelmi Magyarország és Lengyelország területén található forrást, emléket és feldolgozást egy helyen tartja nyilván, így a téma kutatói számára megkerülhetetlen intézménnyé válhat.

A Magyarországon élő lengyel származású képzőművészek műveiből kiállításokat rendez saját kiállító termében, valamint aktívan közreműködik ilyen kiállítások rendezésében külső helyszíneken is.

A magyar és lengyel oktatási és kulturális intézményekkel, önkormányzatokkal és civil szervezetekkel együttműködve népszerűsíti és ápolja a közös magyar ­ lengyel történelmet, kultúrát és művészetet.