Az Intézmény története és krónikája

Lengyel Múzeum
Lengyel Múzeum

A Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára az országban működő nemzetiségi intézmények közé tartozik. Az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat hozta létre 1998-ban Budapesten, a magyarországi lengyelek első intézményeként. Magyar és lengyel állami támogatással 2005/2006-ban az épület egy emeletráépítéssel bővült, a gyűjtemény is jelentősen gyarapodott. A közelmúltban, 2011-ben az állandó kiállítás ismét gazdagodott és modern vizuális eszközökkel egészült ki.

Katalógusunk első részében utaltunk rá, de itt is meg kell említenünk, hogy a múzeum – a levéltári és a most kialakuló könyvtári résszel együtt – az egyetlen olyan intézmény a világon, melynek fő – és nem esetleges – kutatási területe a lengyel és a magyar nemzet több évszázados kapcsolata, a „magyar–lengyel két jó barát …” ismert mondás szellemében.

Két fíliát hozott létre eddig a múzeum: az egyik Andrástanya (Dolna Drenka) lengyel faluban működik 2003 óta, a másik Derenk lengyel romfaluban. (Mindkét fília Borsod-Abaúj- Zemplén megyében található). Érdemes emellett megemlíteni, hogy a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára 2003-ban tagja lett a legnevesebb hasonló lengyel intézményeket tömörítő „Külhoni Lengyel Múzeumok, Levéltárak és Könyvtárak Állandó Konferenciája” nevű nemzetközi szervezetnek. A budapesti intézményben a múzeumi alapfeladatok keretében – a lehetőségek keretében – tudományos kutató tevékenység is folyik.

 

A legfontosabb események:

  • 1998.IX.15., Megnyílik a Múzeum, és a „Lengyel telepesek Magyarországon” című első kiállítás.
  • 2002.XI.23., „Lengyelek magyar földön” I. tudományos konferencia
  • 2003.X.12., „Derenki emlékház” megnyitása Andrástanyán, a lengyel faluban (a Derenkről származó Safarcsik házaspár tulajdonában álló, erre a célra felajánlott parasztházban)
  • 2004.XI.20., „Lengyelek magyar földön” II. tudományos konferencia
  • 2006.V.6., A kibővített kiállítás felszentelése Andrástanyán
  • 2006.IX.14., Átadásra kerül a múzeum kibővített épülete, és „A lengyel–magyar kapcsolatok ezer éve” címen megnyílik az átépített állandó kiállítás. A múzeuma házigazdája a„Külhoni Lengyel Múzeumok, Levéltárak és Könyvtárak Állandó Konferenciája” XXVIII ülésszakának. (IX.14-17.)
  • 2008.VI.27., Derenken az új állandó kiállítás átadásával nyílik meg a fília.
  • 2008.XI.21., „Lengyelek magyar földön” III. tudományos konferencia (II Rákóczi Ferenc szabadságharcának lengyel vonatkozásai)
  • 2011.V.25. A budapesti épületben megnyílik az átépített és megújult állandó kiállítás.