Csináljunk forradalmat 2.0

Sebesen közeledik október 23-a, és ezzel az 1956-os magyar forradalom kitörésének évfordulója. Ebből az alkalomból a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum nevében szeretettel meghívom Önöket Dzień Młodej Polonii – “Csináljunk forradalmat 2.0” című rendezvényünkre, amelyre 2017. október 24-én kerül sor székhelyünkön, az Állomás utca 10. szám alatt.

Vendégeink főként fiatalok, magyar és lengyel egyetemisták lesznek.
A négy panelbeszélgetésen az események tanúi, valamint politikusok, történészek, politológusok és újságírók vesznek részt.

1

3

A beszélgetéseken túl sor kerül Serediuk Péter kiállításának megnyitására, illetve koncertekre is: fellép a Vena Duo, Dorota Kurzelewska, illetve Łukasz Piasecki.

Az esemény tiszteletbeli fővédnökei:
prof. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete
Ewa Słaba Rónay, az Országos Lengyel Önkormányzat vezetője

Szeretettel várjuk Önöket!

***
A projekt megvalósulásához hozzájárul a “Wspólnota Polska” Egyesület, a lengyel Szenátus külhoni lengyeleket támogató programja keretében.

***

Iratkozzon fel a facebook eseményünkre: http://bit.ly/RobimyRewolucje20 (a linkre kattintva megnyílik az esemény oldala).

 

 

 

 

 

 

Lengyel UNESCO kincsek – 2017.09.22

Szeretettel várjuk a “Lengyelország – az UNESCO Világörökségeinek országa” című kiállítás megnyitójára, melyet partnerünktől, a Lengyel Turisztikai Szervezettől vettünk át. A találkozó alatt három könyvet is be fogunk mutatni: két, dr. Robert Kowalski szerkesztette gyűjteményes kötetet, illetve ez évi kiadványunkat, a “Derenk 300 – konferenciakötet” című munkát.
A találkozó vendégei: dr. Robert Kowalski és Balázs István.

UNESCO plakat

***
LENGYELORSZÁG – az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékek országa

Lengyelország rendkívüli találkozásra hív a történelem és a természet kivételes kincseivel. Az országban 14 világörökségi listán szereplő hely van, az UNESCO csaknem ezer kitüntetett helyéből. Krakkó és Toruń történelmi központjai műemlék épületekkel rendelkeznek. Lengyelország büszke a varsói Óvárosra. A lengyel főváros az UNESCO szakértőit elbűvölte a helyreállítási munkák példátlan méretével, mely egyedülálló az emberiség történelmében. A listára felkerült a malborki középkori vár is. Ez a világ legnagyobb téglaépítésű épülete. Lengyelország vonzza a látogatókat nagyszerű parkokkal, kertekkel, fatemplomokkal – melyek az egykori kézművesek emlékei,
és a helyi egyházi emlékekkel, melyek a mai napig élnek. Az oprszág büszke a wrocławi Centenáriumi Csarnok korszakalkotó építészeti megoldására.
A Białoweżai Őserdő Európában egyedülálló ősi élőhely. Auschwitz Birkenau, náci koncentrációs és megsemmisítő tábor (1940-1945) a lista hátborzongató pozíciója.

 

Iratkozzon fel a facebook eseményünkre: http://bit.ly/wydarzeniePIBM22092017 (a linkre kattintva megnyílik az esemény oldala).